Aantal leden : 1028
2024 - HCM Arnhem

Arbitrage

Een wedstrijd fluiten is leuker dan je denkt. En helemaal mooi, je helpt de club ermee. Maar we sturen je niet zomaar het veld op. De Arbitragecommissie van HCM helpt je een goede scheidsrechter te worden.

Cursussen

De arbitragecommissie organiseert meerdere cursussen/toelichtingen per jaar. Coaches en ouders (belangstellenden) worden van harte uitgenodigd om aan de toelichtingen op de spelregels deel te nemen. Cursisten die een kaart willen halen krijgen een e-learningaccount van de KNHB om de spelregels te leren.

Werkwijze

De arbitragecommissie deelt scheidsrechters in voor door de KNHB vastgestelde competitiewedstrijden en publiceert de planning zo mogelijk 2 à 3 weken van tevoren. Elk lid in het bezit van een scheidsrechterscertificaat wordt 6 tot 10 keer per jaar opgesteld om te fluiten. Je wordt ingedeeld op je niveau. Je zult dus nooit een te moeilijke wedstrijd fluiten.

Alle spelende leden vanaf de O16-leeftijd worden ingezet om te fluiten. Op 16-jarige leeftijd (peildatum 1 oktober) dient men in het bezit te zijn van een scheidsrechterscertificaat om speelgerechtigd te zijn. Nieuwe leden vanaf 16 jaar dienen binnen het dan geldende competitiejaar de scheidsrechterscertificaat te behalen.

  • Elk seizoen inventariseert de arbitragecommissie in augustus de beschikbaarheid van de scheidsrechters. Dit dient per seizoen doorgegeven te worden, ‘oude’ beschikbaarheid wordt niet meegenomen. Tussentijdse wijzigingen (blessures, stages etc.) moeten doorgegeven worden aan [email protected]. Je ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging. Heb je niets ontvangen, dan is e.e.a. niet goed doorgekomen.
  • De arbitragecommissie houdt zoveel mogelijk rekening met de opgegeven beschikbaarheid.
  • Is er geen beschikbaarheid doorgegeven, dan heeft de arbitragecommissie de vrijheid om in te delen.
  • Het fluiten is eenteamverantwoordelijkheid. De Indeling wordt zo eerlijk mogelijk over alle spelers en teams verdeeld. Het verdient aanbeveling de beschikbaarheid te bespreken in het team, omdat dit gevolgen kan hebben voor de overige teamleden. Het team is verplicht een aangewezen scheidsrechter te leveren, al dan niet uit het team en een vervanging door te geven aan de arbitragecommissie.

De teamverantwoordelijkheid

Het gemak waarmee voor een fluitbeurt ingedeelde leden vaak op het laatste moment afzeggen of simpelweg niet komen opdagen, baart HCM enorm veel zorgen. De arbitragecommissie kan daar op het allerlaatste moment uiteraard niks meer mee en dan staan er dus teams op het veld zonder arbitrage. Vervelend voor onze eigen teams, maar vooral ook een slechte beurt voor de ons bezoekende teams. Daarom hebben we van het fluiten van wedstrijden een teamverantwoordelijkheid gemaakt en wel als volgt:

  1. De commissie wijst je aan voor een fluitbeurt
  2. Kun je niet, dan zorg je binnen je team voor vervanging.
  3. Lukt het je niet iemand uit je team als vervanger te regelen, dan zal je team een vervanger moeten regelen.
  4. Het gehele team is dus verantwoordelijk voor de fluitbeurten van al haar teamleden

Sancties bij het niet komen opdagen

Het niet fluiten van of niet zorgen voor adequate vervanging van een fluit verplichting van een door de KNHB vastgestelde wedstrijd kan leiden tot een boete van de KNHB en/of puntenaftrek voor het team. Het niet komen opdagen bij een fluitbeurt wordt daarom gezien als nalatigheid en kan leiden tot de onderstaande sanctie.

  • Bij een 1eno-show: Het betrokken lid wordt door de arbitragecommissie gehoord en eventueel voorgedragen voor een sanctie aan de strafcommissie. De strafcommissie hoort het betreffende lid en de arbitragecommissie. De opgelegde straf wordt – indien deze niet in het lopend seizoen kan worden uitgevoerd – meegenomen naar het volgend seizoen.
  • Een 1eno-show zal bestaan uit een schorsing voor de eerstvolgende thuiswedstrijd en tegelijkertijd het verrichten van hand- en spandiensten onder leiding van de barcommissie.
  • Bij een tweede of meerdere no-shows in één seizoen: Het betrokken lid wordt meteen aan de strafcommissie voorgedragen voor een sanctie te bepalen door de strafcommissie.
  • Als de door de strafcommissie opgelegde strafmaatregel nog niet volledig is afgerond, wordt deze meegenomen naar het volgende seizoen.
  • Het lid heeft altijd de mogelijkheid om bij het bestuur in beroep te gaan tegen de beslissing van de strafcommissie.
  • Als een team zich niet houdt aan de teamverantwoordelijkheid in het vinden van een vervanging van een fluitbeurt, kan de arbitragecommissie besluiten geen scheidsrechters aan te wijzen voor een volgende thuiswedstrijd.

Meer weten?
Wil je meer weten over de afspraken die we bij HCM hebben gemaakt over je rechten en plichten? Bekijk dan het Arbitrageplan

Meer informatie over de arbitragecommissie vindt je in het beleidsplan strafcommissie HCM Arnhem.

Met vragen over fluiten kun je ook altijd een mailtje sturen naar arbitrage@hcmarnhem.